Sony Schmidt, mistrz Australli, ma imponujace mięśnie ramion, a jego sylwetka zjednała sobie tysiace zwolenników na całym swiecie Wielu ludzi uwaza, ze sędziowie na roznego rodzaju konkursach oceniają go zbyt nisko. Ceniony jest za to, ze przy dużej masie mięśniowej zachowuje idealne proporcje
Jego układ cwiczen na bicepsy jest nastepujacy:
Lp. Cwiczenie Serie Powtorzenia Obciazenie
1 Uginanie jednorącz na wyciągu 4 8-1 45 kg
2 Uginanie reki ze sztangielka 4 8-1 25-3 kg
3 Uginanie rak na modlitewniku 4 8-1 5 kg
Sony stosuje system treningu dzielonego i ćwiczy 6 razy w tygodniu (2 razy wykonuje ten sam program i potem robi sobie dzien przerwy):
1 rano klatka
wieczorem grzbiet
2 rano barki
wieczorem tricepsy
3 rano bicesy
wieczorem nogi
Sony Schmidt stosuje nastepujace zasady Weidera:
1. utrzymywanie miesni w stalym napieciu - prawidłowy trening oznacza, ze przez caly czas czuje sie oddzialywanie ciezaru. jeśli czujesz, jak miesien płynnie rozciąga sie i kurczy, bez podrzucania ciezaru, bez bujania nim i bez niekontrolowanego opadania, to jesteś na dobrej drodze do osiagniecia wspaniałych rezultatów
2. przeciążania miesni - zeby zmusić mięśnie do rozrostu, trzeba obciążać je coraz wiekszymi ciężarami
3. piramidalny wzrost obciążeń - zwiększanie ciężaru w piramidalny sposob zapewnia właściwe rozgrzanie miesni i zmniejsza ryzyko kontuzji. Sony zaczyna od obciazenia około 60% i zwieksza je w każdej kolejnej serii.
Uwagi Sonny Schmidta:
1. nie kopiujcie mojego treningu - przystosujcie go do swoich mozliwosci i stopnia wytrenowania. Ja dorastałem do mojego programu przez wiele lat treningów i wiem, ze właśnie z taka intensywnością musze trenowac, by robić dalsze postępy
2. możecie trenować bicepsy 2 razy w tygodniu i nadal zwiększać mase, ale każde dalsze zwiekszenie liczby treningów doprowadzi do tego, ze będziecie trenować na rzeźbę
3. moja recepta na masywne ramiona: duze ciężary i mala liczba serii. Wysokie obciazenia i wykonywanie podstawowych cwiczen kulturystycznych połączone (od czasu do czasu) z nieco wieksza liczba powtórzeń i wyzsza intensywnoscia, powinno umożliwić Wam rozwój ramion do gigantycznych rozmiarow.
4. trenuje bicepsy w trzecim dniu mojego cyklu treningowego, ale pod warunkiem, ze najwieksze grupy mięśniowe tułowia (klatka, grzbiet) mialy caly dzien odpoczynku
5. najwazniejsza sprawa w treningu każdej grupy mięśniowej jest prawidlowa technika wykonywania cwiczenia - trzeba prowadzić ruch w pełnej amplitudzie, nie zaokrąglać grzbietu i nie oszukiwać
6. mozna trenować zarówno prawidlowo, jak i z dużym obciazeniem, co niewątpliwie jest trudniejsze od dźwigania dużych ciężarów pomagając sobie oszukiwaniem, ale daje lepsze rezultaty
7. jestem zdecydowanym zwolennikiem wymuszonych powtorzen, gdyż właśnie w taki sposob stymuluje sie rozwoj. Gdy po 6 lub 8 powtórzeniach dojdziesz do niemożliwości wykonania kolejnego powtorzenia, chcesz zakończyć serie, ale wszystko rozgrywa sie w sferze psychiki. jeśli uda ci sie zwalczyć słabość i wymusisz jeszcze 1-2 powtorzenia (nadludzkim wysiłkiem lub z pomocą partnera), osiągniesz maksimum z danej serii.
BICEPS ARNOLDA
Odpowiedz na pytanie, kto ma najlepsze bicepsy w historii kulturystyki, jest bardzo latwo. To oczywiście Arnold Schwarzenegger, najlepszy kulturysta wszechczasow. Nikomu innemu nie udało sie połączyć w takim stopniu jak Arnoldowi ogromnych wymiarów z fantastycznymi ksztaltami. Bicepsy Schwarzeneggera do dzisiaj pozostają wzorem dla ogromnej rzeszy fanów kulturystyki. Arnold zawdziecza je metodologicznemu podejsciu do ich treningu, którego głównymi zasadami było urozmaicenie i intensywność cwiczen.
Jego układ cwiczen na bicepsy jest nastepujacy:
Lp.
1 Uginanie rak ze sztanga 5 - 8 serii po 12 powturzen
2 Uginanie rak ze sztangielkami na skosie 5 - 8 serii po 8 - 12
3 Uginanie reki w podporze 5 serii po 1 4 Naprzemianstronne uginanie rak ze sztangielkami stojąc 5 serii po 1 5 technicznych regul Arnolda na bicepsy
Urozmaicenie - stosuj wymiennie sztange, sztangielki i wyciągi
Izolowanie - kiedy ćwiczysz bicepsy, nie pomagaj sobie barkami, dołem grzbietu lub innymi grupami miesni i nie kołysz ciężarem
pełny zakres ruchu - ruch ciężaru powinien byc kontrolowany i jednocześnie calkowity, chyba ze ćwiczysz wyjątkowo intensywnie
Znajdz właściwy tor - w każdym ruchu staraj sie zlokalizować jego naturalna linie motoryczna
Calkowita koncentracja - nie pozwalaj swojemu umyslowi wędrować podczas treningu, skup sie tylko na wykonywanym ruchu i tym, co czujesz w mięśniach
Uwagi Arnolda
podczas treningu bicepsów wyobrażam sobie, ze moje ramiona puchną i wypełniają cala przestrzen. Gdy wyobrazisz sobie bicepsy jak gory, gdzie nie ma zadnych ograniczeń wzrostu, masz szanse przejsc poza normalne psychiczne bariery, które podświadomie stawiają granice w rozwoju bicepsów naucz sie wykonywać supinacje, ktora polega na obracaniu dłoni na zewnątrz przy wykonywaniu uginan ze sztangielkami. W szczytowym punkcie ruchu twoje bicepsy powinny byc całkowicie napiete, a dłonie możliwie maksymalnie skręcone na zewnatrz. Tylko dzieki supinacji możesz rozwinąć ogromne bicepsy oszukane uginania rak ze sztanga są najlepsze na zwiekszenie ich masy. Cwiczenie rozpoczynam w pozycji, w której trzymam sztangę na szerokość barkow i opieram ja o uda. lekkim zamachem tułowia wprawiam sztangę w ruch i w ten sposob, jeśli jestem skoncentrowany, mogę przejsc przez każdy martwy punkt ruchu. W szczytowym punkcie ruchu osiągam pełne napiecie bicepsow. następnie powoli rozpoczynam opuszczanie sztangi do pozycji wyjsciowej. Pale dłoni są skierowane do gory, wiec korzystam z supinacji, ktora powoduje uwypuklenie zewnętrznych glow bicepsów podczas ich pełnego napiecia oraz powoduje zwiekszenie grubości w srodkowych partiach bicepsow.