Totalnie ciemny

Tysiące godzin spędzonych na siłowni, hektolitry wylanego potu, walka ze swoimi słabościami.
Ten dział stworzony jest z myślą o Tobie - spytaj czy dobrze ćwiczysz.

Post przez sw1ety » sobota, 10 paź 2015, 13:59

Co do tluszczy to tez jest indywidualna sprawa :roll: ja np sie nimi zbytnio nie przejmuje bo nie mam problemów z zwisającymi walkami tluszczu a raczej z przybraniem masy, jeśli przy 182 cm masz 60kg to zapewne tez z tluszczem problemu nie masz 8) mi wychodzi 2,1g na kg masy ciała wiec sporo, ale póki co wszystko pasuje

wiele osób na poczatku przesadza z bialkiem i spora jego czesc jest niewykorzystaywana do budowania masy a do wytwarzania energii na biezace potrzeby, a bialko jest slabym materiałem energetycznym wiec nie ma co przesadzac tymbardziej ze aby wykorzystać jeden grtam bialka potrzeba bodajże 24 kcal z innych skladnikow(ale pewny nie jestem) wiec nie popełniaj mojego bledu a tluszczyk(np oliwa z oliwek) przydaje sie właśnie do spożytkowania bialka jeśli brakuje kalorii z węglowodanów :D

ale wykłady tu daje hehe

Post przez Nannette77 » sobota, 10 paź 2015, 16:41

dzieki INiaqI i sw1ety za pomocale..co masz na mysli pisząc posiłek na noc ubogi w węglowodany a godzinę po treningu bogaty w węglowodany ?tzn ze są jakieś zasady kiedy powinienem wchłaniać wiecej weglowodanow?nie ćwiczę na silowni, ale za to 4 razy w tygodniu wieczorami, po poltorej- dwie godziny trenuje aikido- nie ma tam zbyt wiele silowki ale dużo machania rekami i nogami, wiec meczaco, a ze trenować zamierzam, bo to moja najwieksza pasja, to co mi radzicie?mam na to jakieś poprawki wziasc jeśli chodzi o dieteżi kiedy te węglowodany w wiekszych ilosciach brac a kiedy w mniejszych?sw1ety, wiec 2-3 gramy bialka wystarcza, bo reszta idzie do spalania i tak?a i przy tych proporcjach 4gr węglowodanów na 1 kg i 3 gr bialka na 1 kg i odpowiedniej diecie bede tyl do pewnego czasu i potem bede musial zmienić dieteżjak to jest?Uf, dużo pytan, ale mam nadzieje ze sobie z nimi poradzicie jak juz tyle mi wyjaśniliście

Post przez INiaqI » sobota, 10 paź 2015, 20:39

No wiec tak.
Chodzi o to, że na noc od węglowodanów sie tyje, organizm w nocy nie powinien zbyt dużo trawia.
Najlepiej na noc pić tylko bialko z odżywki.
No a po treningu organizm jest w pewnym stanie.
Nie bede sie tu szerzej rozpisywa3, poszukaj na forum.
W każdym razie do kodziny po treningu to najlepszy okres aby zjesa wysoko węglowodanowy posiłek.
Nadmiarem białka sie nie przejmuj, predzej odczujesz jego braki.
oczywiście pod warunkiem i? będziesz spo?ywa3 białka w dobrym stosunku do wegli inaczej tak jak pisał sw1ety bialko sie zmarnuje jako materia3 energetyczny.
Diety sie nie zmienia o ile jest dobra.
Mam nadzieje, że troche Ci pomogłem.

Post przez sw1ety » niedziela, 11 paź 2015, 07:28

Szkoda tylko ze nie za bardzo masz kiedy na silownie smigac.. : Jednak sztuki walki to nie to samo co porządny trening silowy, wiec bedzie ci pewnie powoli ta masa szla.. ale cierpliwym trza byc :D
Ja bym w sumie na twoim miejscu zjadał wiecej niz te 4g weglow, nawet dużo wiecej.. mówi sie ze stosunek kalorii to powinno byc jakieś 20-25% tluszczow, 50-60% węglowodanów i 20-25% bialka. Zawodowcy przed zawodami jedza duuuuzo mniej tluszczu i duuuzo wiecej bialka ale ja mam prawie 30% tluszczu i nigdzie mi sie nie odklada(jedna z niewielu zalet szybkiego metabolizmu :-) )

modload&name News&file article&sid 356&mode thread&order 0&thold 0&thold modload&name News&file article&sid 243&mode thread&order 0&thold 0&thold

Post przez Nannette77 » niedziela, 11 paź 2015, 08:00

No dobrze, czyli rozumiem ze dochodzą do tego jeszcze odzywki przeczytałem te dwa texty o bialkach, ale skąd bede wiedział jaki jest mój organizm, i ile bialka powinienem przyjmować w formie suplementu, odzywki, i ile bialka i wegli w formie diety?w artykulach jeszcze byla mowa o dodatkowych wymogach jeśli chciałbym przyjmować to bialko, czyli 3.5 litra napojów dziennie itd.
Czy przy takiej diecie powinienem sie do tego stosowac?tak wiec 3/1kg bialka 4/1kg wegli, 5 posilkow dziennie, plus odzywka przed i po treningiem, tym moim aikidockim(wlasnie, moglibyście mi jakas polecic, tzn.
jeśli w ogole mi bedzie potrzebna do prawidłowego rozwojużtzn na aikido sie mecze ale to nie jest silka), i czy mam jakieś specjalne warunki do tego spelniac, jak te picie 3.5 litra napojów dziennie i przyswajanie tej witaminy B, czy jak?z silka poczekam az reka mi wyzdrowieje, póki co, potrzebna mi dieta taka bym mógł śmigać na aikido, dobrze sie odzywiac, i zeby mi coś dawala, taka dobra dietaa pytam o te odzywki bo nie wiem jaka kupic, i jak ja stosowac, i czy przypadkiem wiecej krzywdy sobie nie wyrządzę niz dobrego.

Post przez sw1ety » niedziela, 11 paź 2015, 09:07

Na odzywkach sie nie znam Ale rzeba postarać sie tak ułożyć dietę zeby odzywki nie byly potrzebne choć to często niemozliwe.
W tej kwestii ci nie pomoge, poszukja kogoś mądrzejszego Co do wody to normalny człowiek powienin wypijać 2 litry(jeden litr w pokarmie+1 litr w napojach), ale kulturyści pija wiecej.
poradź sie w dziale suplementy lub sztuki walki.

Post przez INiaqI » niedziela, 11 paź 2015, 09:32

jeśli chodzi o odżywki, to w razie braku białka najlepiej kupić sobie aminokwasy BCAA i uzupe3nia dzienny brak na noc.
Organizm w nocy przechodzi rozne procesy kataboliczne i potzrebuje białka.
Aha i jedna rzecz.
Podchdozisz do wszytskiego bardzo ambicjonalnie jednak pamietaj, dieta i suplementy wraz z treningiem pomagają ale nie stanie sie cud.
jeśli nie masz tego w genetyce to i tak beda to miesiące ciężkiej pracy a efekty nie beda zadowalajace, taka bowiem bywa kulturystyka.
Wiec nie przejmuj sie tak

Post przez Nannette77 » niedziela, 11 paź 2015, 09:37

Tak, rozumiem.
Ciezka praca, gleboka motywacja i wytwalosc w dążeniach czynią mistrza, a ja nie zamierzam sie poddac, mimo ze zdaje sobie sprawę widząc po sobie, ze czekaja mnie miesiace, a moze nawet lata ciężkich staran, jednakże dzieki za dobre slowagleboko wierze ze mi sie uda dotrwać do momentu kiedy bede zadowolony ze swojej wagi, sily i wygladu.
podchodzę do tego bardzo powaznie, dlatego zawracam wam głowy tymi pytaniami, i korzystam z waszej życzliwości i cierpliwosci, za które to jestem wam bardzo wdzięczny jeśli wpadniecie jeszcze na coś co mogłoby mi sie przydac, to walcie na ten post badz prv message, to dla mnie naprawdę waznedzieki wielkie ponownie.
Pozdrowka

Poprzednia strona

Powrót do Trening