OLIMP Sojavit 85 2200 gram
SOJAVIT 85 to dietetyczny środek spożywczy zawierający najwyższej jakości izolaty białek sojowych, które obfitują w izoflawony, bardzo aktywne substancje o korzystnym wpływie na organizm człowieka.
W jaki sposób izoflawony hamują powstawanie niebezpiecznych zmian w organizmie ?
Izoflawony posiadają zdolność zakotwiczania się w miejscach, z którymi wiążą się żeńskie hormony - estrogeny. W ten sposób substancje te ograniaczją nadmierne oddziaływanie estrogenów na tkanki, których wysoka aktywność koreluje z powstawaniem nie-korzystnych zmian. Izoflawony sojowe hamują jednocześnie powstawanie wolnych rodników, uszkadzających komórki.
Dlaczego OLIMP SOJAVIT 85 warto stosować w okresie menopauzy ?
Izoflawony sojowe oddziałują na organizm podobnie jak żeńskie hormony - estrogeny, stąd często określa się je mianem fitoestrogenów. Kiedy w okresie klimakterium spada poziom żeńskich hor-monów w organizmie, fitosterogeny po cześci zastępują ich działanie zapobiegając uderzeniom gorąca, poceniu się, bezsenności, nadmiernej pobudliwości nerwowej.
Jak białko sojowe stabilizuje kościec ?
Zawarte w białku sojowym fitoestrogeny hamując rozkład kości, a także pobudzają aktywność osteoblastów - komórek kościotwórczych. Zwiększone spożycie białka sojowego może więc w istotny sposób hamować proces utraty masy kostnej.
W jaki sposób białko sojowe przeciwdziała niekorzystnym zmianom w układzie krążenia ?
Białko sojowe wywiera wielokierunkowy wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w nim aktywne składniki hamują utlenianie tłuszczów w krwiobiegu oraz wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie jego produkcji przez organizm.
Czy białko sojowe może wpływać korzystnie na skład ciała ?
Białko sojowe nie tylko pełni określone funkcje ochronne. Zawiera także pełen zestaw aminokwasów - specjalnych cegiełek budujących tkankę mieśniową. Sprawdza się więc doskonale w diecie osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, którym zależy na utrzymaniu odpowiedniego poziomu masy mięsniowej. Białko sojowe także skutecznie zabezpiecza ciało przed utratą jędrności w okresie stosowania kuracji odchudzających.
Wartość odżywcza w 100g 1 porcja (35g)
Wartość energetyczna 1550 kJ/ 371 kcal 543kJ / 130 kcal
Białko 85 g 29,75 g
Węglowodany 0,98 g 0,34 g
w tym cukry 0,1 g 0,03 g
Tłuszcz 3 g 1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g 0,1 g
Błonnik pokarmowy 0 g 0 g
Sód 1,4 g 0,5 g
Lecytyna 500 mg 175 mg
Cholina 115 mg 40 mg
Inozytol 70 mg 24 mg
L-karnityna 20 mg 7 mg
Aminokwasy na 100g 1 porcja (35g)
łącznie: 85000 mg 29750 mg
w tym:
L-kwas glutaminowy 16096 mg 5634 mg
*/**L-leucyna 6947 mg 2431 mg
L-kwas asparaginowy 9779 mg 3423 mg
*L-lizyna 5301 mg 1855 mg
L-prolina 4333 mg 1516 mg
*/**L-walina 4236 mg 1483 mg
*/**L-izoleucyna 4163 mg 1457 mg
*L-treonina 3231 mg 1131 mg
L-alanina 3631 mg 1271 mg
L-seryna 4393 mg 1538 mg
*/***L-fenyloalanina 4357 mg 1525 mg
***L-tyrozyna 3159 mg 1106 mg
L-arginina 6354 mg 2224 mg
L-glicyna 3522 mg 1233 mg
*L-metionina 1144 mg 400 mg
L-histydyna 2178 mg 762 mg
L-cysteina 1089 mg 381 mg
*/***L-tryptofan 1089 mg 381 mg
* aminokwasy egzogenne
** aminokwasy rozgałęzione
*** aminokwasy aromatyczne
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
SPOSĂ?B UżYCIA
Spożywać 1-3 porcji dz. jako napój regenerujący i odżywczy o dowolnej porze, szczególnie przed i po wysiłku. 1 porcję preparatu (35 g – 115 jednostek miarki Olimp lub 6 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w 200ml wody.
SKŁADNIKI
99,2% izolat białka sojowego, lecytyna, acesulfam K, sukraloza, cyklaminian sodu - substancje słodzące, guma ksantanowa – zagęstnik, witaminy (kwas askorbinowy – wit.C, octan tokoferolu – wit. E, niacyna, biotyna, octan retinolu – wit. A, pantotenian wapnia, chlorowodorek pirydoksyny- wit. B6, cholekalcyferol – wit. D3, kwas foliowy, tiamina – wit. B1, ryboflawina – wit.B2, cyjanokobalamina – wit. B12), winian L-karnityny – substancja wzbogacaja.
UWAGA - kopiowanie oraz rozpowszechnianie opisów jest zabronione przez TESTOSTERONE.PL ©2010 (Maciej Kolendowicz).