Śniadanie najważniejszy posiłek dnia!!!

Nawet najlepszy samochód nie pojedzie bez paliwa. Kulturystyczne odżywianie.
Przemyśl co jesz, bo to jest kluczem do osiągnięcia sukcesu. Dieta dla każdego.

Post przez Musculator » czwartek, 9 gru 2010, 13:54

Zalety śniadania:
- rozkręcenie metabolizmu,
- energia na poranne godziny,
- funkcje ogólno - odżywcze

Jest to najważniejszy obok po treningowego posiłek w ciągu dnia.

Post przez Kwachu » niedziela, 26 gru 2010, 12:24

Nie jedzenie sniadania ma swoje konsekwencje.
Nasz organizm rano wydziela duze ilosc Neuropeptydów Y, hormon zwiekszajacy chec spozycia cukrów, to akurat normalna sprawa po cało nocym "poscie", jelsli ich niedostarczymy rano to odbije sie na wydzielaniu neuropeptydu g...(zapomniałem nazwy) który w godzinach będzie wydzielany w zmonych ilosciach co bedzie sie objawialo ogronmym apetytem na potrawy wysokokaloryczne,w dodatku keidy zasiadziemy do stołu to wydzielajaca sie dopamina i noradrealina, nei pozwoli nam odejsc od stołu.

Unikał bym mleka w deicie pakera.
Zielona herbata świetnei nadaje się do popijania posiłków, najlepeij smkuje przy drugim pazeniu, warto ja spozywac tez z racji wąłsiwosci wspomagajacych redukcje tkanki tłuszczowej, za sprawą katechiny.

Post przez toxyna » piątek, 25 mar 2011, 13:53

A tak bardziej praktycznie, jakich produktów nie powinniśmy spożywać podczas śniadania, a jakie powinniśmy?

Może jakieś ciekawe przykłady z waszych diet z krótkim opisem dla czego akurat to jem.

Post przez Kwachu » piątek, 25 mar 2011, 19:34

toxyna - za szerokie pytanie :)

Post przez TomaszM » sobota, 16 lip 2011, 18:11

Chyba nikt nie napisał, dlaczego możemy zjeść na śniadanie najwięcej kalorii.
Odpowiedź jest bardzo prosta- tempo naszego metabolizmu zaraz po przebudzeniu jest największe.

Sam spożywam na śniadanie 900Kalorii i bez takiej porcji nie jestem wstanie funkcjonować w następnych godzinach.

Post przez shivaan » wtorek, 20 gru 2011, 12:06

Ja bym powiedział, że od śniadania ważniejszy jest posiłek potreningowy, ale co kto lubi.

Kwachu, pewnie chodziło Ci o grelinę i to prawda, jeśli nie zjemy śniadania, to będziemy głodni. Kilka dni nie jedzenia śniadania i organizm przywyknie do tego i wydzielanie greliny wyreguluje się do tego stopnia, że rano nie będziemy głodni.

Badania wykazały, że jedyna istotna różnica pomiędzy grupą jedzącą 3 posiłki dzienni i grupą jedzącą jeden jest taki, że grupa jedząca jeden straciła tłuszcz nie zmniejszając masy ciała (no i byli bardziej głodni).

W tym badaniu pokazali (na kobietach), że choć grupa jedząca duży posiłek rano (druga grupa wieczorem) straciła więcej masy, ale głównie z powodu tego, że straciły więcej masy mięśniowej. Jak miałbym wybierać między jedzeniem kolacji i jedzeniem śniadania, to zdecydowanie wybrałbym kolację! Zresztą tak właśnie robię od miesiąca i robię się coraz silniejszy jednocześnie tracąc tłuszcz, co też potwierdzają badania :)

Natomiast opinia (bo raczej nie opiera się to na badaniach) o spowolnienie metabolizmu od niejedzenia jest przesadzona. Niektóre badania wykazały, że dopiero po 60 godzinach matabolizm spada o 8%, inne że dopiero po 72-96 godzinach postu. Ale do dopiero po paru dniach, za to na początku metabolizm rośnie o 3.6-10% po 36-48 godzinach od ostatniego posiłku (wg. tego i tego badania). Jak nie jem śniadania, to mój umysł jest wyraźnie bardziej pobudzony, mam więcej energii - więc oczywiście metabolizm też rośnie (wpływ adrenaliny i noradrenaliny). Inne badania pokazały też, że poziom hormonu wzrasta 6 krotnie po 24 godzinach postu.

W ogóle cały ten pomysł, że śniadanie jest ważne wziął się z badaniach epidemologicznych, które przytoczył kicki, a nie badań kontrolowanych! Jedyny wniosek jaki można z nich wyciągnąć, to że istnieje korelacja pomiędzy jedzeniem śniadania, a np. niższą zawartością tłuszczu w ciele. Prawdopodobnie dlatego, że prowadzą zdrowszy styl życia. Podobnie badania wykazały korelację między zdrowiem a stanem cywilnym. Faceci po ślubie są zdrowsi. Czemu? Nie dlatego, że ślub ich uzdrawia, ale zdrowy facet ma większą szansę na ślub i tyle.

Post przez martka321 » piątek, 15 mar 2013, 19:30

900 - o kurcze dużo :) musiałabym więcej ćwiczyć żeby to móc spalić :) ostatnio na sniadanie kiedy mam czas oczywiście przepadam za daniem prawie obiadowym ale co tam w końcu to śniadanie i mozna sobie pozwolić :) http://www.codogara.pl/8069/omlet-z-lososiem/ hmmmmm kocham

Post przez martita » poniedziałek, 25 mar 2013, 13:19

Na śniadanie ostatnimi czasy, żeby przybrać na masie to serwuję sobie taki niby placek, według przepisu stąd http://kulturystyka.pl/najsmaczniejsze- ... ecie-masa/

Post przez lokki » czwartek, 28 mar 2013, 00:38

Sam 'placek' to za mało. Dobre śniadanie jest przede wszystkim bogate w węglowodany, ale zawiera też białko i zdrowe tłuszcze.

Post przez Amelia85 » poniedziałek, 15 kwi 2013, 08:16

Ja codziennie rano jem musli z lidla ( 750g za 8zł) i pół jogurtu naturalnego.
Naprawdę dobre i bardzo zapycha.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dieta