Czuję potrzebę przyłożenia tutaj swojej kobiecej dłoni
A zatem, Ewelino.. kolejno:
Aby schudnąć i w miejsce spalonego tłuszczu pojawiły się mięśnie potrzeba wielu czynników w zależności od tego, na jakie efekty liczyć i w jakim czasie chcesz je osiągnąć.
Ogólnie na utratę wagi pomaga dieta niskokaloryczna, ale z doświadczenia wiem, że człowiek jest przy niej wycieńczony. Dlatego, jeśli też chcesz ćwiczyć, to pokarm musi też dostarczyć Ci odpowiednich zasobów energii.
Osobiście przyłożyłabym do tego takie czynniki:
1. dieta
2. ćwiczenia
3. masaże
4. krem kształtujący sylwetkę.
Ad. 1 Dzielisz sobie dzień na 5 posiłków i NIE PODJADASZ. Dobrze jest jeść 3h przed snem, o ile nie kładziesz się spać o 0:00, bądź później. Jeśli jesz po nocach, to Twój żołądek nie odpoczywa, tylko przez całą noc Ci trawi pożywienie, gdzie jego praca o tej porze jest spowolniona - pisząc całkowicie prosto. Przez co możesz wstać rano zmęczona i niewyspana, a nawet z bólem brzucha.
Masz do wyboru: jeść mniej (ilościowo), jeść w odpowiednich ilościach w stosunku to swojej masy, wieku i wzrostu, bądź też jeść wszystko, ale potem dać sobie wycisk z ćwiczeniami (to moja metoda, nie twierdzę, że jest najlepsza - to dla moich kochanych kulturystów
)
Ad. 2 Rower na siłowni dobra sprawa, ale jak jeździsz zbyt dużo, to mięśnie ud za bardzo mogą się rozrosnąć i u kobiety nieładnie to wygląda.. Polecałabym jazdę na zwykłym rowerze, na rolkach, nawet skakanie na skakance. Hantelki ok dla podkreślenia ramion i sztangi dla umocnienia mięśni pleców (co jest bardzo ważne, ale wiele osób je sobie omija, tak jak czasem widzi się kulturystów z chudymi łydkami, co po prostu nie wygląda
). Na wyrobienie sylwetki dobre jest też bieganie i pływanie.
Co do ułożenia treningu, to niestety muszę zgodzić się z Noxem. Zaproponuj swój cykl treningowy, a chłopaki Ci go poprawią i po kłopocie. Napisz do czego masz dostęp, i co jesteś w stanie robić (chodzić na basen, jeździć na rowerze, biegać, co masz na siłce już wiemy).
Ad.3 Masaż izometryczny, który powoduje szybki przyrost masy mięśniowej oraz regenerację siły mięśni. Polecam masaż bańkami chińskimi - składa się z drenażu limfatycznego, masażu klasycznego oraz izometrycznego, a sama bańka chińska wyszczupla sylwetkę i redukuje cellulit
na końcu jest masaż relaksacyjny pleców. Dobrze (!) wykonany masaż klasyczny częściowy lub całościowy też może się sprawdzić.
Ad. 4 Mówię tylko o skutecznych rzeczach, więc z czystym sumieniem mogę polecić kosmetyki z firmy Eveline. Są niedrogie, w dużym i poręcznym opakowaniu, no i działają. Szczególnie polecam z serii Slim extreme 3D Spa!, które modeluje sylwetkę, oraz Thermo Fat Burner z tejże serii na "perfekcyjnie wyrzeźbioną talię "osy" - jak to sam producent napisał na opakowaniu. Z tymże ten drugi daje efekt rozgrzewający i trzeba uważać na skórę skłonną do pękania naczynek, czyli wrażliwą.
Tyle ode mnie,
pozdro!