OLIMP Olej MCT 400 ml
Olej MCT polecany jest jako:
- źródło szybkiej energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego sportowców i osób aktywnych fizycznie,
- czynnik wzmagający przemiany anaboliczne, a ograniczający procesy kataboliczne masy mięśniowej,
- czynnik sprzyjający redukcji tkanki tłuszczowej,
- czynnik regulujący we krwi udział poszczególnych frakcji cholesterolowych (HDL.LDL)
Zawartość kwasu tłuszczowego MCT w 1 łyżce stołowej (ok 15 ml):
kapronowy (C6:0) 280 mg
kaprylowy(C8:0) 7000 - 9100 mg
kaprynowy (C10:0) 4200 - 6300 mg
laurynowy (C12:0) 420 mg
Wartość energetyczna: 485, kJ/116,2 kcal
Skład:
olej kokosowy zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT).
Sposób użycia:
Stosować jako naturalny składnik pożywienia, np. dodatek do surówek czy sałatek. Nie spożywać oleju na pusty żołądek. Nie używać do smażenia.
Dawkowanie: w celu adaptacji organizmu stosować w dawkach wzrastających, rozpoczynając od pół łyżki stołowej do każdego posiłku przez pierwsze 3 dni; podwajając dawkę co kolejne 3 dni, aż do osiągnięcia dawek optymalnych zależnych od masy ciała:
– do 70 kg: 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie;
– 70-85 kg: 1–2 łyżki stołowe 2 razy dziennie;
– > 85 kg: 2–3 łyżki stołowe 2 razy dziennie.
Uwaga! W przypadku jednorazowego spożycia większej ilości oleju MCT (>100 g oleju) – bez wcześniejszego zaadaptowania organizmu – może wystąpić biegunka lub ból brzucha.
Zwiększone spożycie oleju MCT może zwiększać zapotrzebowanie na L-karnitynę.
UWAGA - kopiowanie oraz rozpowszechnianie opisów jest zabronione przez TESTOSTERONE.PL ©2010 (Maciej Kolendowicz).