Indeks glikogenowy określa szybkość zmian w poziomie glukozy we krwi pod wpływem spożytych węglowodanów. Jest niezwykle istotne, jakie węglowodany spożywasz. Zasadniczo węglowodany o niskim IG są bardziej korzystne dla organizmu niż te o wyższym, czyli łatwo przyswajalne (oprócz pewnych sytuacji). Po spożyciu produktów zawierających węglowodany o wysokim IG (np. glukoza spożywcza, wszelkie słodycze, miód, wysoko słodzone napoje chłodzące, ziemniaki, białe pieczywo) organizm stosunkowo je trawi i wchłania, znacznie podnosząc poziom glukozy we krwi. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby organizm mógł wykorzystać taką ilość glukozy w tak krótkim czasie na zamianę na glikogen, bądź zużyć na aktualne potrzeby energetyczne. Skutkiem dostarczenia organizmowi zbyt dużej ilości glukozy w stosunkowo krótkim czasie, ilości, której organizm nie jest w stanie wykorzystać bezpośredni ani jako źródło energii, ani do budowy glikogenu, jest zamiana glukozy w tłuszcze.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości