Martwy ciag. Prosze o pomoc.

Tysiące godzin spędzonych na siłowni, hektolitry wylanego potu, walka ze swoimi słabościami.
Ten dział stworzony jest z myślą o Tobie - spytaj czy dobrze ćwiczysz.

Post przez IgrzelakI » środa, 2 mar 2016, 09:38

Chcia3bym zapytać dok3anie co to jest martwy ciag?? Kolega mi mówić że to jest ćwiczenie na grzbiet.
A jeśli ma sie mocne mięśnie grzbietu bo mniej kregos3up boli, czy to prawdaż? I chciałbym dowiedziea sie dok3anie jak sie go wykonuje bo prubowa3em kilka razy i jakoś mi nie wychodziło.
Bede bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi napisze jak go wykonywaa prawidłowo

Post przez SherylPL » środa, 2 mar 2016, 09:40

MARTWY CI!G:

Cel: rozwój miesni grzbietu: miesien prostownik grzbietu, krzy?owo-grzbietowy, biodrowo-żebrowy, kolcowy, po3kolcowy, wielodzielny, miedzykolcowy oraz miesni tylnej strony uda i miesni posladkowych.
Pozycja wyjsciowa: Stoimy przodem do sztangi, nogi lekko ugięte w kolanach, stopy rozstawione na szerokosa ramion, gryf sztangi nad palcami stop, sztangę trzymamy nachwytem, ręce rozstawione nieco szerzej niż szerokosa ramion, klatka piersiowa wypchnieta do przodu, tu3ow lekko pochylony (zachowana naturalna krzywizna kregos3upa), głowa uniesiona do gory, wzrok skierowany przed siebie.
Ruch: Unosimy sztangę poprzez wyprost tu3owia w stawie biodrowym. powrót do pozycji wyjściowej rozpoczynamy lekkim ugieciem nóg w kolanach, a kończymy skłonem tu3owia aż do dotkniecia sztanga pod3ogi (nie odbicia!). ręce przez caly czas mamy wyprostowane.
Warianty i uwagi: Awiczenie trudne technicznie, wykonywane nieprawidłowo grozi urazami kregos3upa. Z tego względu przeznaczone jest dla osób z d3ugim stażem treningowym.
Podczas wyprostu tu3owia, odchylanie kregos3upa do tyłu grozi kontuzja, zwłaszcza jego dolnej czesci. Kontuzja grozi także wyginanie kregos3upa w tzw. koci grzbiet.
Wiekszosa obciażenia koncentruje sie w odcinku led1wiowym kregos3upa, który powinien być zlordozowany w czasie wykonywania ćwiczenia - powinna być zachowana naturalna krzywizna kregos3upa.
Przed rozpoczeciem ćwiczenia wskazane jest wykonanie kilku serii z mniejszym ciężarem w celu dobrego rozgrzania ćwiczonych miesni.
Os3abienie miesni grzbietu często prowadzi do schorzeń kregos3upa

Post przez Settles91 » środa, 2 mar 2016, 10:09

tu masz link do opisu tego cwiczenia !!

http://www.kulturystyka.pl/atlas/plecy.htm#16 http://www.kulturystyka.pl/atlas/plecy.htm#16

Post przez Hansman1991 » środa, 2 mar 2016, 11:28

No wzmacnia mięśnie plecow, ale ile masz lat, jaki staż? jeśli masz 15,16 lat albo ma3y staż to nie polecam robia.
Z tego co piszesz to nie wiesz zbyt dużo o ćwiczeniach, wiec chyba nie trenujesz zbyt duzo.
Najlepiej wzmocnij sobie plecy innymi ćwiczeniami zanim przystąpisz do martwego ciagu.
Serio duże ryzyko urazu kregos3upa w odcinku led1wiowym.
Uważaj na to!

Post przez C0mm0ns » środa, 2 mar 2016, 12:36

IgrzelakI
Radze Ci nie rob jeszcze tego ćwiczenia. Jest ono dosa trudne i wysoce kontuzjogenne.

Post przez IKuwocipaI » środa, 2 mar 2016, 13:42

macie racje przy tym cwiczeniu liczy sie technika bo o kontuzje nie trudno : ja zanim zacząłem robicz długo sie przypatrywałem bardziej doswiadczonym qmplom i 1 serie byly pod ich nadzorem

Post przez C0mm0ns » środa, 2 mar 2016, 14:43

i 1 serie byly pod ich nadzorem
Radzi3bym wogole być pod nadzorem trenera.......ale lepszy rydz niż nic.

Post przez IKuwocipaI » środa, 2 mar 2016, 14:46

no pierwsze serie czyli jakieś 2 tygonie :D no mi to starczyło bo robiłem na poczatku malutkimi ciężarami i uczyłem sie techniki i jak juz zakumalem o co chodzi to juz z gorki

Post przez IgrzelakI » środa, 2 mar 2016, 15:56

Dzieki za wszytkie odpowiedz sadze że mi sie to przyjdę Pozdro

Post przez xXxBellinaklimaxXx » środa, 2 mar 2016, 20:10

wg mnie tego nie da sie sensownie wy3umaczya
najlepiej poszukaj sobie jakiegoś filmiku, na którym jes to pokazane
w dziale trójbój si3owy było przedstawione jak prawidłowo wykonaa mc

Następna strona

Powrót do Trening