przez KenneyH » poniedziałek, 15 lut 2016, 21:32
1 jajko
waga - ok. 6 dag
energia - 75 kcal
tluszcz - 7 g
bialko - 7 g
składniki mineralne: łatwo przyswajalne zelazo, wapn, fosfor
witaminy: wit. A, D i z grupy B
Jaja są pozywieniem niskokalorycznym /1 jajo około 1 kalorii/. Jajo jest w zasadzie pozywieniem kompletnym tzn. zawiera wszystkie konieczne do zycia i rozwoju organizmu skladniki: bialko, tluszcz, fosfor, potas, siarke, magnez, miedz oraz witaminy A, B, D, E, PP. Najzdrowsze są swieze jajka ugotowane na miekko, ze scietym bialkiem i prawie płynnym zoltkiem. Surowych jaj lepiej nie jesc. I to nie tylko dlatego, ze mozna zarazić sie salmonella. są one również niewskazane z tego powodu, ze surowe bialko zawiera awidyne /glodne bialko ktora wykrada z organizmu odpornosciowa witaminę H /biotyne/. W bialkach scietych lub ubitych na pićne nie ma juz awidyny. Jajka należy przechowywać w temperaturze od 1 do 4 st. C. Jajka trzeba myc przed samym spozyciem, zanurzając je na minutę we wrzatku. Lepiej nie kupować jaj o bardzo polyskiwych skorupkach, bo zwykle nie są byc swieze. Jajka o ciemnych skorupkach są odporniejsze na stluczenia od jasnych. Kolor skorupki nie ma wpływu na smak jajka ani na jego swiezosc. Nie rozbijając skorupki, jajko surowe od gotowanego mozna odróżnić w ten sposob, ze surowe puszczone w ruch obrotowy nie chce wirowac, natomiast ugotowane kreci sie. Aby sprawdzic, czy jajko jest swieze, należy je zanurzyć w szklance wody. Swieze opadnie na dno, nieswieze bedzie wypływać na wierzch. Jajka wyjęte z lodówki często pękają w czasie gotowania. Aby temu zapobiec, należy nakluc szerszy koniec ostra szpilka, włożyć je do zimnej wody i powoli podgrzewac. Piane z bialek mozna utrwalic, dodając pod koniec ubijania odrobinę cukru, syropu lub zelatyny. Jajka smażone na tluszczu są ciezko strawne. Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol zycia, a także plodnosci, miłości i sily. Wierzono w jego zyciodajne, oczyszczajace wlasciwosci.
http://www.3miasto.com.pl/konkurs/kon.phtml?id_konkurs 1292 http://www.3miasto.com.pl/konkurs/kon.phtm...id_konkurs 1292