Cos na drugi cykl (masa)

Pytania dotyczące stosowania suplementów, dobór odżywek, suplementacja.
Najlepsze odżywki na masę, odchudzanie, siłę, wytrzymałość mięśniową.

Post przez Stefannn » środa, 10 lut 2016, 21:25

w okresie 6 miesięcy jaki był przerwa niebral niczego uprawia wspinaczkę juz ładnych pare lat i efekty po glutaminie byly marne owszem nienarzekal ale twierdził ze stosując bcaa było o wiele lepiejZ czym mu szlo lepiej? Ja juz 3-4 miesiące łykam BCAA i glutaminę i nie czuje, zeby miało to jakiekolwiek odczuwalne dzialanie na organizm, dla porownania dodam, ze po kretce czy thermalach idzie odczuc dzialanie

Post przez SolomonPol » środa, 10 lut 2016, 21:29

kreatyna i termal to chemicznie inne substancje czasami ludzie spodziewają sie zbyt wiele po suplementach.
Ja osobiście ale podkreślam jest to moje zdanie polecam glutaminę a i owszem ale jako dodatek raczej końcowy bcaa uważam za suplement o wiele cenniejszy.
Niebede tu przeprowadzać analizy chemicznej i biochemicznej tych substacji bo nie w tym rzecz każdy moze poczytać ( dla niewtajemniczonych bcaa to 3 aminokwasy izoleucyna , leucyna oraz walina kto chce moze poczytac)Kolega który testował oba suple zachwalał bcaa czul sie po nich mniej zmeczony i powiedzmy był bardziej wydolny.
Po glutaminie niestety nic . stosował dawki zalecane przez producenta . Niewspomne juz o kosztach

Post przez Stefannn » środa, 10 lut 2016, 21:33

Bardziej wydolny czyli pewnie chodzi o wieksza pompe przy BCAA.
Wydaje mi sie, ze kolega mial efekt " placebo " chociaż nie kloce sie bo kto wie na kogo co jak dziala.
A tak nawiasem mówiąc wiem, ze thermale i kretki są to rozne substancje

Post przez kontekkk » środa, 10 lut 2016, 21:36

To tak podsumowując to co sobie mam kupic? BCAA + mono + cell pump + jakiś gainer? dietę staram sie przestrzegać ale roznie to bywa, wiec moze gainer po treningu?

Post przez SolomonPol » środa, 10 lut 2016, 21:39

ja poleciłbym tak : taurynę - przeda sie wiecej energi na trenigu ( stosunkowo tani suplement )skoro niejestes pewny za dietę to jakiś gainerek osobiście dodał bym do tego bialko wolnowchlanialne np egg 8 olimpa do stosowania na noc , do tego jeżeli jeszcze starczy ci kasy kupiłbym bcaa lub jak polecają inni glutaminę ( osobiście polecam bcaa) z kreatyna bym sie wstrzymał ponieważ masz za krotka przerwe i możesz nieodczuc jej dzialania tak jak to moze byc w przypadku przerwy np 8 tygodniowej

Post przez gabercomPL » środa, 10 lut 2016, 21:47

wiele sie pisze o bcaa, ale tak na prosty rozum jeśli walniesz po treningu bezpośrednio gainera 70g wegli + 30-50g bialka to zostaje bcaa tylko przed treningiem, ewentualnie 3 minut po gainerze ale wtedy powinno sie jeść posiłek potreningowy tak do 40-5 minut po treningu, chyba ze gainer 3 minut przerwy, bcaa i 3 minut po nim posilek, bo jeśli weżniesz odrazu z gainerem to bcaa, to organizm potraktuje to bcaa troche inaczej jak zwyklee bialko.  Gainer juz ci dziala antykatabolicznie wiec wg mnie bcaa przed treningiem wtedy dziala antykatabolicznie w ten sposob ze chroni włókna mięśniowe przed nadmiernym zniszczeniem podczas treningu, a jeśli bezpośrednio po treningu walniesz carbo to wtedy razem jest dobrze dodać bcaa.

Post przez SolomonPol » środa, 10 lut 2016, 22:06

Niezapominajmy ze najwiekszy katabolizm jest rano po przebudzeniu i tu np warto jest zastosować bcaa lub coś antykatabolicznego

Poprzednia strona

Powrót do Odżywki i suplementy