Kilka pytan zwiazanych z treningiem na sile!

Tysiące godzin spędzonych na siłowni, hektolitry wylanego potu, walka ze swoimi słabościami.
Ten dział stworzony jest z myślą o Tobie - spytaj czy dobrze ćwiczysz.

Post przez UDylan » sobota, 6 lut 2016, 01:30

Witam wszystkich!

Mam do was kilka pytan!
A o to ne:

1.Jezeli robie na sile to powinienem na kazda partie i w każdym cwiczeniu robić od 4 do 5 powtorzen?

2.Kiedy uzyskam wieksza rozpiętość klatki? ćwicząc na mase?,Sile?,Rzezbe?

3.Cwiczac na sile lepiej sie skupić na chantlach? gryfie? maszynach?

4.Jezeli chodzi o trening siłowy to ile cwiczen wystarczy na jedna partie jednego dniaż
Powinienem każdego dnia robić inna partie? Np.;
pon.klatka+brzuch
wt.biceps+triceps(superserie)+brzuch
sr.barki+brzuch
czw.nogi+brzuch
pt.plecy+brzuch
sob,biceps+triceps(superserie)+brzuch

Za odpowiedzi i podpowiedzi z gory dzieki :D !
Pozdro!

Post przez Newbiginnn » sobota, 6 lut 2016, 07:34

proponuje ćwiczyć 4-5 razy w tygodniu - odpoczynek i regeneracja tez jest bardzo wazna...

nie rob nóg dzien przed lub dzien po treningu plecow!

wystarczy że na łapy będziesz ćwiczył raz w tygodniu - przy dwóch treningach na łapy w tygodniu mogą być gorsze przyrosty niż przyjednym treningu - tymbardziej ze wykonujesz superserie

na siłe to przede wszystkim wolne cieżary...

na siłe są różne treningi ale w wiekszosa z nich opiera sie na ma3ej ilosci powtórzeń (5,4,3,2),

dobra rozgrzewka przy treningu siłowym to podstawa!

Post przez rowepaprotka-Szef » sobota, 6 lut 2016, 11:25

Ja gdzieś widziałem trening si3owy, gdzie było tak 20(rozgrzewka),8,6,3,3,3,3

Post przez Jaymeee » sobota, 6 lut 2016, 13:21

Ad.1 - powrorzenia w zakresie 6-1 z progresja
Ad.2 - jeżeli przez rozpiętość rozumieć wielkość to przy masie.
Ad.3 - skup sie na wolnych cieżarach, sztanga to podstawa - klata - wyciskanie, plecy - MC, nogi - przysiady
Ad.4 - patrz: Newbiginnn już ci o tym napisał.
jeżeli chodzi o inne partie czy robią raz w tyg. czy wiecej - to zależy od typu treningu. jeżeli trening nastawiony jest głównie na poprawe wyciskania le?ac to można robią klatę nawet 2-3 razy na tydzień - ale wtedy potrzebny jest specjalny plan na poprawe wyciskania.

Post przez skrzatii49F » sobota, 6 lut 2016, 14:22

Ad.1 powtorzenie w zakresie od 12-1 tak tak pierwsze serie są rozgrzewkowe i pompujące anastepnie dochodzi sie do progresii lub regresii...a co do technik to jest ich pełno znam ludzi co ćwiczyli 6.5.4.3.2.1.2.3.4.5.6 i co pwoiecie sama klatak!! szok ale to prawda..
Ad.2 nie wiem o co chodzi w tym pytaniu..o rozciagniecie to najpierw masa a potem cwiczenia na poszerzenie klatki
Ad.3 tylko wolne ciężary
Ad.4 to zalezy są rozne plany ja widziałem np. ze robiło sie tylko raz w tyg jedno cwiczenie na baru,bica i trica a klatę robiło sie 2 razy i po 2 cwiczenie oczywiście wyciskania..wiec to zaley jaki robić trening i na co sie nastawiasz silowo, najlepiej spytaj sie w dziale trojboju.

Post przez aulichTerr » sobota, 6 lut 2016, 15:24

Ja tam nie widze różnicy pomiędzy wolnymi ciężarami a maszynami tak czy tak podnosisz jakiś ciężar tylko przy maszynach robisz to dokładniej :D

Post przez skrzatii49F » sobota, 6 lut 2016, 16:02

blad,,,,,aulichTerr przeciez prawie wszystkie maszyny oparte są o linki i sownice i jet w tym roznica dzialania sil...np.zrob sobie wyprosty og na maszynie z linkamia zrob sobnie na maszynie z talerzami a nie linkami...

Post przez baniaPol » sobota, 6 lut 2016, 16:11

poza tym ko3ka woko3ktorych obwijane są linki sprawiają że w rzeczywistości ponosimy mniejsze ciężary (zasada maszyny prostej z fiz.)
wg mnie roznica lezy też w tym że na maszynach czujem caly czas ten sam opor
podnosząc wolny ciężar obserwujemy coś w rodzaju p3ynnosci ruchu

Post przez aulichTerr » sobota, 6 lut 2016, 16:17

ale na maszynie wykonujesz dokładniej cwiczenie a za tem idzie lepsza technika a dobra technika to ładne mięśnie nieprawdasz.
Nawet jak lżejszy jest ciężar podnoszenia to wzamian za to zrobie tego o troszke wiecej i tak czy tak wyjdę zmeczony z siłowni :

Post przez Jaymeee » sobota, 6 lut 2016, 16:21

nie powiedziałbym, że robisz dokładniej :lol:
na maszynach masz już ustalony tor ruchu, a z wolnymi ciężarami kontrolujesz ciężar tak jak chcesz. nie można powiedziea, że maszyny to lepsza technika, ponieważ ćwicząc na wolnych ciężarach także nabierasz poprawnej techniki w danym ćwiczeniu co spowoduje, że ćwiczenie bedzie bardziej efektywne niż maszyny.

Następna strona

Powrót do Trening