Kark

Tysiące godzin spędzonych na siłowni, hektolitry wylanego potu, walka ze swoimi słabościami.
Ten dział stworzony jest z myślą o Tobie - spytaj czy dobrze ćwiczysz.

Post przez UndllPol » poniedziałek, 1 lut 2016, 19:17

mój kumpel z siłki powiedział mi nie dawno, ze są fajne cwiczenia na kark.
mówił cos, ze mozna zarzucić se ręcznik na głowę i trzymając go obiema rekami (stawiajacymi staly opor) podnosić głowę do gory i na boki.
Niestety nie umiał sprecyzować ile serii z iloma powtozeniami należy robic, w jakie dni jak często itp.
Czy mogli byscie coś napisać na ten temat ??

Post przez IRodger » poniedziałek, 1 lut 2016, 21:16

są rozne cwiczenia na kark , ale moim zdaniem porowadzi to tylko i wyłącznie do bólu szyji a w poznijszym czasie do zwyrodnienen kręgosłupa

trzeba robić sztrugsy - sumiennie

Post przez Rcorneliu » wtorek, 2 lut 2016, 07:57

i zarzucanie sztangi na klatę - tez pomaga :lol:

Post przez southee » wtorek, 2 lut 2016, 10:07

zeby recznikim szlo ćwiczyć kark to silownia poszła by w odstawkę ..a po coś one są

Post przez Luk » wtorek, 2 lut 2016, 14:03

Te cwiczenie nadwyreza zbytnio odcinek szyiny, dlatego raczej nie jest stosowane.
mięśnie karku są dość ambitne do rozrostu należy działać na nie dość duza liczba powt.
granica 12-15 , efektu mozna sie spodziewa juz po 3 miesiacach, najlepsze cw jakie dają efekty to oszywiscie wszelkiego rodzaju szrugsy- rozne odmiany , podst zasada nie odciążać mięśnia i nie wspomgac ramionami....reszte cw znajdziesz Ań forum

Post przez Nereida62 » wtorek, 2 lut 2016, 14:20

Tyson (i pewnie inni bokserzy tez) ćwiczył kark robiąc mostki, ale ręce mial na klatce - jedynie utrzymywał sie na stopach i samej glowie - jednak tobie tego nie polecam !!!!
do cwiczen karku są specjalne opaski, do których przyczepić sie ciężar
jednak Tobie powinny wystarczyć szrugsy i zarzuty - tak jak zostało wspomniane wyzej.

Post przez Matam0r0 » wtorek, 2 lut 2016, 16:07

Tak jak napisał IRodger Conan i Etyl... mój ojciec tez cwicyl kark teraz narzeka ze często szyja boli i ze ma spieta szyje często a ćwiczył nie tak długo tylko ok 5 lat i zacza w wieku jaki 2 lat tak wiec szrugsy wszelkiego rodzaju i nie baw sie w te twoje cwiczenia na kark chyba ze ejstes bokserem :D

Post przez UndllPol » wtorek, 2 lut 2016, 16:10

Bokserem nie jestem ale amatorsko sparuje z kumplami.

Post przez ElizaLwm » wtorek, 2 lut 2016, 17:02

twój avatar mnie rozwala ! zeby był jakiś konkurs na avatary to bym ci przyznał max punktów !!!!!!!!!!
sorka ze zeszlem z tematu,ale ten avatar mnie rozbraja!!!!!!!

Post przez southee » wtorek, 2 lut 2016, 17:29

w sumie to jest taka ze niektórzy nie ćwiczą wogole karku lub zbytnio nie ćwiczą
ja sam ubezpiczajac kupla przy wyciskaniu na ławce , podnosze mu cizar i wkładam na stojaki to czujse sie jak po szrugusach
no i w sumie mi kark sam urosl dość spory a w pałanie nigdy nie mialem pojecia daszki bo np. przy wznosach bocznych na barki są znaczne angażowane są daszki, jak i w wielu inych cwiczeniach gdzie pracują jako stabilzator poza tym każde przenosznie , podnoisznie z ziemi nwet sztangoi obciaza daszki

wiec nie ma co zbyt skupić sie na karku ani narzucać mu za dużo cwiczen bo bedzie przerosniety w stostunku do reszty

Powrót do Trening