KREATYNA - zanim o nia zapytasz przeczytaj!!

Pytania dotyczące stosowania suplementów, dobór odżywek, suplementacja.
Najlepsze odżywki na masę, odchudzanie, siłę, wytrzymałość mięśniową.

Post przez marvinn » sobota, 23 sty 2016, 17:54

Tyle postów ile jest pisanych na temat kreatyny nie ma chyba o niczym innym . mnóstwo postów sie powtarza dlatego postanowiłem napisać ten post aby nie zaśmiecać forum ciagle tymi samymi pytaniami

1. Monohydrat(monowodzian) kreatyny
Najpopularniejsza i pierwsza forma kreatyny . Mozna ja stosować bez względu na wiek i staż trenigowy i nie ma na to przeciwskazan MEDYCZNYCH!!!!! jednak sens jej stosowania jest po około 3-4 miesiącach cwiczen .Obecnie nikt juz nie stosuje fazy nasycenia ponieważ badania dowiodły iz nie ma ona sensu i tylko marnujemy suplement a wyniki wcale nie są lepsze. Jest wiele form stosowania kreatyny każdy ma swoj ulubiony jednak najczęściej stosuje sie 4-5g rano na czczo i tu wszyscy są jednego zdania oraz druga ta sama dawkę zaraz po trenigu ( niektórzy stosują przed lub przed i po ale w generalbnie najwiekszy % ćwiczących stosuje po trenigu i są zadowoleni) W dni nietrenigowe stosujemy rano na czczo 4-5g oraz w porze po treningowej ta sama dawkę . I tu znowu panują rozne opnie niektórzy stosują w dni nietrenigowe tylko rano lub tylko w trakcie dnia jednak badania wykazały iz najlepsze efekty osiągamy dzieki stałemu poziomowi kreatyny co osiągamy prze podawanie jej w dwu rownych poracjach bez względu na dzien z treningiem czy bez. kreatynę mozna popijać woda , sokiem lub woda z dextroza/glukoza . należy ja pryjmowac w odstępach 3 min od posilkow/odzywke i NIE należy PIC Z MLEKIEM!!
Minimalna ilość kreatyny potrzebnej na dobry pełny cykl to 300g
Warto jeszcze podkreślić ze wszystkie kreatyny w KAPSOLKACH to 1kap 0,8g kreatyny czyli 250kap 200g kreatyny , kreatyna w tabletkach czyli obecnie kreatyna 1 olimpa to 1tab 1g kreatyny jednak jest to kreatyny zwykla a nie 200mesh warto tu jednak podkreślić ze nie rozdrobnienie a czystość kreatyny jest wyznacznikiem jej jakości

2. Ester Kreatyny
Najnowsza forma kreatyny. Dzialanie identyczne jak w przypadku monohydratu (chemiczne w organizmie) jednak dzieki poddaniu estryfikacji uzyskano postać bardzije trwala dzikei czemu dziala lepiej dluzej oraz moze byc podawana w mniejszych dawkach. Po ta formę kreatyny powinni sięgać bardziej zaawansowani ćwiczący stosujący juz wczesniej kilkakrotnie monohydrat. Jednorazowa dawka to 2-3g

3.Stacki kreatynowe (cell pump , crevolution, creafusion, x-pand)
Polaczenia roznych form kreatyny z transporterami oraz innymi substancjami których celem jest lepsze dzialanie wchlanianie itd. również są to preparaty dla bardziej zaawansownych , mozna je łączyć z innymi formami czystej kreatyny (monohydrat , ester) dawkowanie to przeważnie około 10-10,5 g na porcje. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć iz nie jezlei w przypadku monohydratu kreatyny efekt jest bardzo szybko widoczny (masa i sila) to stacki nie działają tak szybko jednak ich efekty są o wiele trwalsze.

4. pozostałe formy ( jablczan , pirogronian , cytrulina )
są to formy kreatyny które poczatkujacy powinni omijać szerkim lukiem . są to raczej dodatki to monohydratu lub w/w suplementów ich dzialanie nie jest tak spektakularne i widoczne jak w/w produktów maja one raczej dzialanie jak juz wspomniałem wspomagające

powyższy post jest bardzo ogólny i ma charakter informacyjny mam nadzieje ze pozwoli uniknąć powtarzających sie ciagle tych samych pytań i przyspieszy przejscie do konkretów związanych z tym suplementem

Post przez Kerstin1964 » sobota, 23 sty 2016, 18:02

dobrze ze jest ten post bo zastanawiałem sie nad kupnem jakiegoś jablczanu albo Stacka ale jednak kupie monowodzian

Powrót do Odżywki i suplementy