Najwazniejsze: glutamina, aminokwasy i bialko ...

Pytania dotyczące stosowania suplementów, dobór odżywek, suplementacja.
Najlepsze odżywki na masę, odchudzanie, siłę, wytrzymałość mięśniową.

Post przez SzymonPL » środa, 13 sty 2016, 11:25

Ostatnio słuchałem sobie wywiadu z Radkiem Słodkiewiczem i na zadane pytanie jakie suplementy są dla niego najlepsze odpowiedzial: R.S.
Nie mówiąc juz o konkretnych firmach... Dla mnie 3 suplementy są najwazniejsze: glutamina, aminokwasy rozgalezione i odzywki bialkowe. Odzywki białkowe o tyle są wazne, ze jeżeli nie dostarczamy w diecie tyle bialka ile potrzebujemy, to nie ma mowy o jakichkolwiek przyrostach. Nie są one niezbedne, bo jeżeli ktoś jest w stanie zjeść tyle bialka z normalnego pozywienia, to oczywiście moze je sobie darowac. Wiadomo jednak, ze jest wygoda, jest latwiej. Jest oczywiście bardzo dużo innych suplementow, które stosuje, ale jeśli mialbym wybrać 2, 3 - to odzywki bialkowe, BCA i glutamina.

Tez macie takie samo zdanie ? Otwieram dyskusje

Post przez bond98 » środa, 13 sty 2016, 12:43

Jaknajbardziej

Ja na pierwszym miejscu stawiam BCAA, glutaminy jeszcze ze wzgledow finansowych nie stosowalem, ale uważam ze to jeden z najlepszych suplementow, w końcu tez jest aminokwasem, który w dodatku wystepuje w organizmie w dużych ilosciach. Podobnie jak radek sadze, ze jeśli nie możemy dostarczyć odpowiedniej ilosci bialka w diecie to odzywki białkowe i bialkowo-weglowodanowe są najlepszym, najwygodniejszym, a często także najtańszym rozwiazaniem (OSTROWIA ;P) Najlepiej jednak łączyć w diecie i odzywkach bialka z roznych zrodel, nie zapominając przy tym o bialkach roślinnych (ok20-25% ogólnej podazy bialek wg mnie)

Nastepna w kolejności mozna chyba smialo wymienić kreatynę i jej wszelkie nowoczesne stacki :D

Powrót do Odżywki i suplementy