przez cyganQ » poniedziałek, 11 sty 2016, 15:06
znalazlem, tak jak mówi Kisiel usredniona kaloryczność brutto:ww 4,15 kcalt 9,45b 5,65(netto tak jak podal Kisiel, stad widać ze najwieksze straty mamy przy trawieniu bialka)usredniona bo są roznice miedzy strawnoscia/przyswajalnoscia poszczególnych fracji bialek czy rodzajów wegli czy tluszczowstad tez rozna kaloryczność netto tych samych skaldnikow pokarmowych w roznych produktach np mleko(ww-3,87 t-9,79, b-4,27) i ziemniaki(ww-3,57 t-8,37 b-2,44)ciekawe zagadnienie, wynika z tego ze możemy opierając swoja dietę na na mięsie które ma niska wartość kaloryczna bialka netto(nie wiem czy to porawne okreslenie ale chyba zrozumiale) jeść sporo mniej bialka niz to sobie obliczylismy!info na podstawie artykułu pana Marka Ciolka