Problem z "puchnieciem" miesni

Tysiące godzin spędzonych na siłowni, hektolitry wylanego potu, walka ze swoimi słabościami.
Ten dział stworzony jest z myślą o Tobie - spytaj czy dobrze ćwiczysz.

Post przez Winiar68 » sobota, 26 gru 2015, 21:24

Witam wszystkich
ćwiczę juz od dłuższego czasu i mam problemy z niektórymi partiami miesniowymi. Chodzi mi o zjawisko puchnięcia miesni podczas wykonywanych serii cwiczen na dana grupę miesniowa. są takie grupy, w których juz po 2 seriach mam spuchnięte rewelacyjnie mięśnie i wiem, ze to jest dobre dla rozwoju (takimi mięśniami są biepsy - poprostu czyje, ze rosna). A z kolej inne miesnie, mimo tego, ze staram sie wykonywać cwiczenia bardzo starannie i z maksymalnym skupieniem nie mogą uzyskać stanu spuchnięcia (np. tricepsy, klatka piersiowa). Czuje, ze trace czas przez to. A ćwiczę kazda grupę dwa razy w tygodniu i na każde cwiczenie wykonuje 4 serie po 1 powtorzen. Nie wiem co robic, myślałem o zwiekszeniu serii lub dobraniu wiekszej ilosci cwiczen. Nie wiem. jeśli możecie doradźcie cos.
Dzieki. Pozdrawiam.

Post przez BATISTA » sobota, 26 gru 2015, 21:24

jeżeli ćwiczysz krotko to nie zawsze mięśnie od razu puchna.
Tamte partie mogłeś miec bardziej rozwiniete.
jeśli chcesz możesz zwiększyć ciezar, ale z rozsadkiem.

Post przez Agguszynek-Ku » sobota, 26 gru 2015, 21:41

rob tak jak robisz + seria dopompowywujaca z mniejszym ciężarem a wiecej powtórzeń

Post przez noaq1977 » sobota, 26 gru 2015, 22:37

zrob dwie serie rozgrzewkowe 15 powt i rob krótsze przerwy

Post przez JLysy » sobota, 26 gru 2015, 23:08

tak jak napisał noaq1977 zastosuj tez progresje (powtorzenia np 12/10/8 i zwiększając ciężar gdy zmniejsza sie ilość pwotorzen) sproboj ziwkszyc obciazenia na cwiczenaich ktre wykonywałeś

Post przez BATISTA » niedziela, 27 gru 2015, 19:09

hmm czyli ja ćwiczę progresja zawsze coś nowego sie mozna dowiedzieć przypadkiem

Post przez roberttrebor__ » niedziela, 27 gru 2015, 19:23

wiesz do niedawna mialem ten sam problem.
Tez wydawało mi sie, ze moja cwiczenia ida na marne skoro niektóre partie miesni nie puchną (mowa o plecach, klacie, przedramionach). Lecz po intensywnych cwiczeniach przez caly tydzień zauwazylem, ze coś idzie do przodu ale to tylko krutkotrwaly efekt, trzeba było sie porządnie namęczyć zeby coś zobaczyć i poczuc.
Jest tylko jedna zasada zeby zobaczyć efekty i byc z siebie i swojej sylwetki zadowolonym CWICZYC, CWICZYC, ćwiczyć ...

Powrót do Trening