Nietypowe (chyba) pytanie/prosba

Tysiące godzin spędzonych na siłowni, hektolitry wylanego potu, walka ze swoimi słabościami.
Ten dział stworzony jest z myślą o Tobie - spytaj czy dobrze ćwiczysz.

Post przez EDWARDO » czwartek, 24 wrz 2015, 21:20

Witam wszystkich kulturystów

a wiec mam problem a właściwie dwa. a mianowicie plan treningowy i nie chodzi tutaj o taki zwykly plan, ponieważ jeden plan ma byc dla mojego taty, a drugi dla brata.

normalnie nie mialbym problemu bo wziąłbym któryś dla poczatkujacych ale w tym wypadku sytuacja jest troche nietypowa ponieważ kilka lat temu mojemu tacie wyskoczył krag i niechcialbym go niepotrzebnie uszkodzić podajac mu niewłaściwy plan najbardziej chyba mu chodzi o wzmocnienie miesni kręgosłupa

a drugim problem to mój brat. jest odemnie mlodszy, ma 11 lat i jak widzi jak ja z kolegami cwicze, tez chce ćwiczyć ze swoimi kolegami, wiec jeżeli mogbym prosić to bardzo bym był wdzięczny za oba plany. sprzęt który posiadam to drazek, ławeczkę z modlitewnikiem i stacja na nogi, laweczka do brzuszkow, expander, atlas, skakanka :D, orbitrek i jakieś hantle

z gory dzieki

Post przez COMPEXBSKAPADO » czwartek, 24 wrz 2015, 22:14

powiedz twojemu bratu ze jest za młody na silke, ze jego kosci jeszcze dobrze nie zwapnialy, ze morze sobie krzywde zrobić .... itp - znajdz mu trening domatora, jest chyba nawet w dziale najważniejsze tematy dzialu...

co do twojego ojca to chciałbym pomoc ale nie wiem jak, jak mu dysk wyskoczył to raczej nie powinien przeciążać kregoslupa, wiec ciężary odpadaja... ale niech sie jeszcze wypowie ktoś bardziej obeznany ode mnie.

Post przez Threlkel1969 » czwartek, 24 wrz 2015, 22:40

o ile dobrze pamiętam to twój tata musi robić większość cwiczen na leżąco zeby kręgosłupa nie obciazac.

co do brata to wiek 11 lat to rzeczywiście bardzo za wczesnie. ja mam 16 lat i sie zastanawiali trenerzy czy mogę sie zapisać na silownie, ale po chwili wymiany spojrzen uznali ze tak.

niech to co teraz powiem ktoś skomentuje zebym nie wprowadził Cie w błąd i nie skrzywdził brata:
jeżeli chce ćwiczyć to kup hantle max 2kg' owe i niech sobie nimi na biceps cwiczy, przysiady z nimi robi itd. chyba nie bedzie to dla niego zbyt wielkie obicazenie a po pewnym czasie i efekty beda. w końcu jak ma 11 lat to chyba nie spodziewa sie ze za tydzień dojdzie mu 5cm w bicu

Post przez EDWARDO » czwartek, 24 wrz 2015, 23:11

no fakt młody jest ale myślałem ze ewentualnie jakieś cwiczenia nieobciążające zbytnio o przyrostach to on raczej nie mysli. raczej chodzi mu o to zeby coś robił i zeby sie nazywało ze ćwiczy na siłowni np jakieś brzuszki i coś tam jeszcze by sobie chyba mógł robić no nie?? : albo jakas ogolno rozwojowke z malenkimi ciężarami co nie? a co do taty no to caly czas czekam na jakiś plan tylko prosze o taki zeby sie nieuszkodzil jak bedzie ćwiczył :lol:

a tak pozatym to tez mam 16 lat i mi sie wydaje ze to wystarczy zeby zacząć ćwiczyć na silce, tylko zawsze uważam zeby nie obciążać kręgosłupa a jak robie coś na stojąco np przysaiady z hantlami albo coś na łydki to zawsze później robie zwisy na drazku zeby jakoś ten kręgosłup odciążyć

Post przez Threlkel1969 » piątek, 25 wrz 2015, 05:32

Nie znam sie dobrze wiec tacie nie pomoge.

młody jak chce ćwiczyć to niech brzuszki i pompki robi. Niech sobie tez przysiady porobi, jakas dluga rozgrzewka, skrętoskłony itd. Zeby go bardziej rozgrzewka zmeczyla, to nie bedzie miec sily na cwiczenia bardziej obciazajace. chociaż ja od kiedy pamiętam to pompki cisnąłem i brzuszki

Post przez roza1969 » piątek, 25 wrz 2015, 09:19

Co do brata to silownia w tym wieku odpada tak jak poprzednicy pisali w jego wieku to moze jedynie robić brzuszki pompki jakieś i jakas rozgrzewkę
A do ojca to niech ćwiczy malymi ciężarami z wieksza liczba powtorzen/seri albo z krótszymi przewami ; jak sie mylę to poprawić

Post przez xXxVancouvexXx » piątek, 25 wrz 2015, 09:21

mówisz ze masz atlas co rozumiesz pod tym pojeciem, jak to wyglada ?

brat, musi robić pompki/wszytkie odmiany, podciąganie na drazku, przysaiady, brzuszki i moze trenować expanderem, na żelastwo jest za młody

co do twojego taty, to napisz co to za atlas macie, ile kg obciazenie ,co dokładnie ma z tymi kregami, i na ile dni ma byc ten trening - coś sie ułoży

Post przez EDWARDO » piątek, 25 wrz 2015, 09:51

a wiec tak:

co do taty to kiedyś mu wyskoczył dysk, dysk mial wprawiony, ale teraz sie zaczynają pojawiać zwyrodnienia i ma dyskopatie

a co do atlasu hmm no nie jest to jakiś super sprzęt niewiem jaka to jest firma tzn nie znam jej bo cala resztę mam z thorna ( szarpnąłem sie no nie ) ale wracając do tematu to chyba chodzi Ci o to, jakie cwiczenia mozna wykonywać a wiec tak fachowo to nie określę ale postaram sie opisac:
wyciąg gorny i dolny, to do robienia motylkow czy jakoś tak to co sie ramionami do srodka robi oraz takie do wypychania rękoma do przodu jak by sie wyciskało na ławeczce tylko ze na siedząco

P.S przepraszam za niefachowy dobór slow ale przynajmniej jakoś probowalem bo niewiem dokonca jak to sie dany przyzad nazywa aha i jeszcze jedno: obciazenie od 2 kg do 1

Post przez xXxVancouvexXx » piątek, 25 wrz 2015, 10:02

ok, juz wiem o jaki sprzęt chodzi,
kwestia brata jest zalatwiona, ma sie trzymać od żelaza z daleka

twojemu tacie polecam trening ogólnorozwojowy :

,
albo

Post przez EDWARDO » piątek, 25 wrz 2015, 10:47

no te plany co podales są ok tylko tak sie zastanawiam czy mu sie nic nie stanie z tym kręgosłupem np od przysiadów ze sztanga albo czegoś co sie robi na stojąco z wolnymi ciezarami. ale jeżeli nie to zaraz go wysle zeby ćwiczył

dzieki wszystkim

Następna strona

Powrót do Trening