trening plecow i inne pytania

Tysiące godzin spędzonych na siłowni, hektolitry wylanego potu, walka ze swoimi słabościami.
Ten dział stworzony jest z myślą o Tobie - spytaj czy dobrze ćwiczysz.

Post przez Denkerrr » piątek, 4 wrz 2015, 19:30

16 lat, masa, kilka albo i wiecej miesięcy ćwicze. bardzo lubie ćwiczyć plecy, wiec ten trening musi byc dobry.
PYTANIE 1. :
oto? oceńcie mój trening plecow:

- Przyciaganie wyciągu gornego 4X8
- Przyciaganie wyciągu dolnego 4X8
- Wiosłowanie sztangielka prostopadle do tu3owia3X8
- Wiosłowanie sztangielka z reka przy tu3owiu 3X8
- Sztrugsy 4X8
- Dziendobry 4Xile powtorzen? - z leciutkim ciężarem

PYTANIE 2.:
czy dobrze jest zmieniaa na zmianę (co tydzien, gdy sie trenuje raz w tygodniu) powiedzmy rozpietki na płaskiej lub skosnej, podciąganie do karku, do klatki, inne uchwyty przy wiosłowaniu... ćwiczenia są podobne, polegają na tym samym, ale ćwiczy sie mięśnie pod innym katem. dobrze jest tak robią na zmiane?

PYTANIE 3.:
tak dobrze ćwiczyć (3acznie lekko z nogami) zacząłem gdy miałem 15 lat. nogi wzmacniają mi sie też dobrze od kosza. a wiec w jakim wieku mogę zaczaa ćwiczyć przysiady ze sztanga na maxa, czyli żebym ledwo co wstawa3 (ale z kontrola oczywiscie) ??
to samo tyczy sie ćwiczenia Dziendobry (jakos martwy ciąg zupełnie mi nie le?y) ?

Post przez Kerstin1964 » piątek, 4 wrz 2015, 19:30

co do treningu to wolne ciężary do podstawa
jeśli nie możesz sie podciągać to zostaw ten wyciąg z gory (najlepiej do karku), ale przenieś na koniec treningu
wiec trening powinien wygladaa tak

-wiosłowanie sztanga (polecam nachwyt w srednim uchwycie) 4x8-1 -unoszenie sztamgielki do boku w podporze (3pozycja z twojego planu) 4x8-1 -saiaganie wyciągu dolnego wasko 3x1 -sciaganie linki wyciągu gornego szeroko- 4x8-1 -szrugsy -proponuje wiecej ruchow- powiedzmy minimum 12- najlepeij gdzieś 15
-'dzien dobry'- lepsze jest propstowanie tu3owia na 3awc rzymskiej, ale jak już musisz robią to to rob po ca. 12 ruchow

jeśli molżesz sie podciągać to podicagaj sie na poczatku treningu 3-4 serie na maxa, a z treningu usuń 4 ćwiczenie :

co do tych zmian jest to dozwolone, ale niekonieczne
chociaż np z tym wyciągiem to najlepeij za kark bo wtedy wchodzi na szerokość czysto
rozpietki możesz mienieac, ale w sumie po co?
jeśli chcesz zalezy ci bardziej na gore to rob co tydzień na skosie itd

proponuje już zaczaa odrobinę intensywniejsze treningi
ale wszystko stopniowo
w eiku 16-17 lat przysiady możesz robią na maxa :
wszystko zależy także od twopjej budowy
staraj sie samemu odczuwaa czy dany trening nie dał ci za bardzo 'w kosa'

pzdr

Post przez homoglibek » piątek, 4 wrz 2015, 19:36

co do treningu, dał bym jedno wiosłowanie sztanga, ewentualnie po3-sztnaga

ściąganie drazka po wios3aowniach

proponuje jednak martwy ciag, ćwicz malym cierazem (20-30kg) 3 serie 15 powt, to dobry sposob zeby sie przekonaa do martwego ciągu

zmiana 1 cwiczenia z treningu na trening, jest b.dobra moetoda na niedoprowadzenie do stagnacji , wiec zmieniaj smiało

przisady , ta sama opcja co martwy ciag, ma3y ciężar na poczatek

Powrót do Trening