Kreatyna jak ja brac ?

Pytania dotyczące stosowania suplementów, dobór odżywek, suplementacja.
Najlepsze odżywki na masę, odchudzanie, siłę, wytrzymałość mięśniową.

Post przez DVaun » czwartek, 22 paź 2015, 12:58

Witam czytałem artykuł na temat kreatyny i teraz mam kreatynę - Wiadomo czemu link usunięto -kiedys jakiś rok temu brałem ja i przyniosła efekty tylko z powodu wypadku przerwałem cwiczenia i dlatego chce sie spytać jak brac ta kreatynę kiedyś w artukulach pisze zebym po treningu proponuje 1 pred trenningiem i 2 odrazu po treningu.
Nie wiem czy dobze wymislilem doradźcie mi

Post przez JYukiko » czwartek, 22 paź 2015, 13:05

'' ''!OGOLNE: cykl powinien trwać 4-8 tyg kreatyna powinna byc trzymana w suchym miejscu,w szczelnym opakowaniu.
organizm jest w stanie przyjąć~10g kreatyny na dobę należy robić 2-4 cykle rocznie podczas cyklu wskazane jest zwiększone spozycie wody(~3-5l) na cykl wystarczy 300-400g DAWKOWANIE(dla mono): dwa najczęściej polecane sposoby: 1..5g na czczo(po 30min posilek) i 5g od razu po treningu.w dni bez treningu tylko 5g na czczo 2..5g 30min przed treningiem i 5g od razu po treningu.w dni bez treningu tylko 5g na czczo nieopłacalne jest stosowanie tzn.fazy nasycenia,tzn przez pierwsze 5 dni dawki po 20-25g.organizm nie jest w stanie przyswoić takiej ilosci kreatyny,wiec większość sie zmarnuje.
mozna również brac kreatynę w sposob ciągły(niecykliczny).zalecana dawka to 0,03g/kg masy ciała.mysle,ze dawki 4-5g dziennie są tez dobre w ten sposob mozna brac kreatynę przez kilka miesięcy '' ''!KIEDY zacząć BRAC KREATYNE? kreatynę mozna zacząć brac,gdy spełnia sie podstawowe warunki,tzn.posiada sie zbilansowaną dietę i odpowiedni trening.nie warto faszerować sie supłami gdy nie ma sie pojecia o tych dwóch rzeczach.
należy miec za sobą juz jakiś staz(min.6miesiecy). kreatynę powinno sie brac,gdy ma sie dłuzszą stagnacje(zastoj),a zmiana treningu nie pomaga.oczywiscie mozna brac kreatynę również gdy nie ma sie stagnacji,dla poprawienia osiągów DODATKI: 1.dextroza,glukoza - węglowodany proste zwiększające wydzielanie sie insuliny.przyspieszają wchłanianie kreatyny.dawki 30-50g do porcji kreatyny 2.carbo - węglowodany proste i złozone.działanie i dawki takie samo jak ad.1 3.tauryna - aminokwas.transportuje kreatyne.dawki 2g do porcji kreatyny 4.glutamina - aminokwas.transportuje kreatyne.dawki~5g 5.ala - Kwas alfa liponowy ułatwia wnikanie aminokwasów oraz kreatyny do komorek mięśniowych 6.ryboza - ryboza i kreatyna nasilają wzajemnie przyswajanie z przewodu pokarmowego, dystrybucję do tkanki mięśniowej i efektywność działania we wnętrzu komorek mięśniowych.
7.hmb - kwas tłuszczowy.działa antykatabolicznie.... 8.zma - moinerały.poprawia/przyspiesza regeneracje 9.vanadyl - działanie antykataboliczne 10.Inozyna - reguluje szereg procesów podnoszących wydolność fizyczną 11.inne kreatyny(jabłczan,sitro,pyruvate) PRZECIWWSKAZANIA(?): 1.kofeina - mozna sporzywac podczas cyklu.nalezy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich odstępów czasowych(3-4h od kreatyny) 2.tłuszcz - spowalnia/utrudnia wchłanianie kreatyny.unikac w porze brania kreatyny 3.alkohol - kreatyna nawadnia,alkohol odwadnia.wiec wniosek prosty... 4.inne używki - to tez chyba oczywiste źrodło: sfd.pl - forum.

Post przez kullniczek-Kau » czwartek, 22 paź 2015, 15:55

jeśli to monohydrat to polecam dokupienie węglowodanów z firmy Vitargo są rozne wersje uzupelniajace straty elektrolitów w organizmie, jest tez wersja CL ktora bdb uzupelnia straty glikogenu po treningu jednak cena tego produktu jest wysoka ale chwala te wegle na forach.

Powrót do Odżywki i suplementy