jaki jest skuteczny trening na rzezbe?

Tysiące godzin spędzonych na siłowni, hektolitry wylanego potu, walka ze swoimi słabościami.
Ten dział stworzony jest z myślą o Tobie - spytaj czy dobrze ćwiczysz.

Post przez knoluPol » piątek, 6 lis 2015, 20:44

Mam 18 lat.
Od 7 miesięcy trenuje na silowni.
mam 183 cm wzrostu i waze ok 95 kg.
mam sile, czuje ze mięśnie robią sie wieksze, ale to wszystko przykrywa warstwa tluszczyku.
mam mase, ale nie wiem jaki obrać trening rzeby ta masę skutecznie rzezbic.
wiem ze potrzebna jest tez odpowiednia dieta, ale tez nie wiem co powinienem jesc, jeżeli chce sie rzeźbić i gubić tluszcz.duzo biegam, ale w domku jem to co mama przygotuje :? , prosze o dobre rady :roll:

Post przez Nkrabedta » piątek, 6 lis 2015, 20:46

jeśli chcesz sie wyrzeźbić to musisz:
-cwiczyc aeroby codziennie (najlepiej biegać na dlugie dystanse)
-ograniczyc sporzycie węglowodanów i tluszczow,
-na każde cwiczenie wykonywać około 2 powtórzeń w serii,
-zastosowac jakiś system na brzuch np A6W albo ABS,
-jesli dalej nie będziesz zadowolony z rezultatów możesz zastosować jakieś suple.

Post przez xXxHarlanxXx » piątek, 6 lis 2015, 20:48

Do treningu na rzeźbę wybiera sie na ogol cwiczenia izolowane,na maszynach, wyciagach. Na wieksze grupy mięśniowe wykonujemy 12-9 serii, na mniejsze10-7 serii-ilosc powtórzeń nie mniejsza niz 12.Z tym,ze treningi są bardziej intentsywne niz przy masie,przerwy miedzy seriami wynoszą od 3 do 6 sekund,a teoretycznie, ćwiczyć mozna nawet 6 razy w tygodniu(kazda grupa po 2 razy), proponowałbym jednak plan 5 dniowy.Bardzo często stosuje sie(zaleznie od zaawansowania) w takim treningu superserie,serie laczone,potrojne,gigaserie.Po treningu zwykle wykonuje sie jeszcze 30-45minut aerobow.
I oczywiście odpowiednia dieta,albo chociaż jej podstawy ale to juz nie ten dzial.

Post przez Frencbo__ » piątek, 6 lis 2015, 21:06

Idealne bedzie dieta z ograniczonymi węglowodanami i cwiczenia areobowe z samego rana lub po treningach o k 4 min rowerka, skakanki, basen itd. Wszysko gdzie sie niezle spocisz.
Poza tym mniejsze ciężary wiecej powtorsen w serii.
Ze suplementami możesz sie wstrzymac, moze wcale ich nie będziesz potrzebowal.
Silownia nawet do 6 razy wtygodniu.

Post przez pawelsonn99 » piątek, 6 lis 2015, 21:14

Silownia nawet do 6 razy wtygodniu.
bzdura , a gdzie czas na regeneracje? nawet po lekkim treningu trzeba odpocząć
najprostrzy sposob na zrzucenie kilka kg to poprostu aeroby po treningu zacznij od 30min a później 60- we weekendy np basen. zmniejsz ilość wegli (masz diete)?

podsumowanie:
jak wystarczy ci tyle masy(miesniowej) to ćwicz na rzeźbę , mniejszy ciężar + wieksza liczba powtórzeń w serii.
chcesz byc wiekszy, ćwicz na masę przy aerobach, poć sie!
ja bym dalej jechał na mase-a później wszystko ładnie spalic. ale to juz twój wybór

Post przez KARLOS » sobota, 7 lis 2015, 06:36

Idealne bedzie dieta z ograniczonymi węglowodanami i cwiczenia areobowe z samego rana lub po treningach o k 4 min rowerka, skakanki, basen itd. Wszysko gdzie sie niezle spocisz.
Poza tym mniejsze ciężary wiecej powtorsen w serii.
Ze suplementami możesz sie wstrzymac, moze wcale ich nie będziesz potrzebowal.  Silownia nawet do 6 razy wtygodniu.

wiesz, zauważyłem któryś raz z kolei ze twoje odpowiedzi są bledna, tak wiec zanim coś napiszesz przetestoj moze na sobie.

Co do rzezby, to jeszcze zawczesniej, zrob trening masowy i trzymaj sie diety masowej lecz najpierw policz B/W/T i zauważ dlaczego tyjesz w tluszcz. Potem postaraj sie przynajmniej lekko zmienić diete, czyli ja uscislic.
W tym stopniu wydaje mi sie ze wystarczy ci trening zwykly masowy plus 2 min aeroby. To na poczatek wystarcza, a nie 4 min zajechał bys sie na smierc, chyba ze te aeroby to lekka jazda z fajka w buzi.
Jak co to pisz pomozemy.

P.S z czasem podam ci technikę aerobow, które mocno wycieńczają organizm.narazie działaj

Post przez pawelsonn99 » sobota, 7 lis 2015, 12:39

no ja tez w sumie troche przesadzilem z tymi aerobami zacznij od 30min a później 6 przy ostrym treningu do 3 min starczy a w dni nie treningowe do aerobów możesz sie bardziej przyłożyć
a w weekendy polecam basen to taki relaks po ciężkim tygodniu treningow, dajesz odpocząć kregoslupowi (w wodzie jesteś lzejszy)

Post przez salaskimacieja3034b » sobota, 7 lis 2015, 14:43

dużo wody niegazowanej, dużo owocow, mniej tluszczow, wiecej aerobow, wiecej stresu , ćwicz z wieksza ilością powtórzeń ofkors z mniejszym ciężarem bys nie padł nam.
Po prostu ruch, sama silownia nie pomoze, wiem to z doswiadczenia...dasz rade

Post przez Hsarim » sobota, 7 lis 2015, 17:40

mam glupie pytanie.
nie mam zbytnio możliwość biegania okolica nie sprzyja bieganiu, ale mam możliwość pożyczenia od znajomego rowerka i gazeli, coś co reklamują w TV - podobno dobra.
co lepiej pożyczyć na aeroby zamiast bieganiaż? te gazele czy rowerek??

Post przez pawelsonn99 » sobota, 7 lis 2015, 18:41

rowerek (tamo nie wiem jak wyglada) i kup sobie bieznie i bedzie OK

Powrót do Trening